Nyhetsarkiv

Virtue blir bok!

juni 30, 2016 - 13:15

Just nu skriver vi på ett kapitel i boken “Exemplary Practices in Marine Science Education - A Resource for Practitioners and Researchers” (Springer förlag).

Boken ges ut under 2017!

Läs mer om varför boken ges ut:

Purpose of the Book: to inform, inspire, and provide an intellectual forum for practitioners and researchers in this particular context. Proposed subject areas include sections on marine science education in formal, informal and community settings.

Kan du identifiera påväxten på virtueskivan?

oktober 13, 2015 - 16:47

Vad kan du om livet i havet? Kika på den nya mikroskopvideon som framställdes i projektet Gymnasieelever möter forskare under september 2015.

Under september 2015 besökte forskare från Göteborgs universitet ett antal platser på västkusten, där de mötte gymnasieelever som fick lära sig mer om livet i havet. Virtue deltog i satsningen, och projektledaren Mikael Olsson gjorde samtidigt en film utifrån vad som hittades på virtueskivorna. Vilka arter kan du identifiera? Se filmen här.

Ny bestämningsresurs för havsborstmaskar

juni 05, 2015 - 09:10

Har ni svårt att identifiera påväxten på plattorna? Svenska artprojektet har nyligen lanserat en virtuell, interaktiv resurs för att identifiera gruppen havsborstmaskar. Resursen är gratis att ladda ner.  I Virtuedata är rörmaskar (rörlevande havsbortsmaskar) en av tio artgrupper. Bestämningsnyckeln finns i en lågupplöst och en högupplöst version, båda fungerar utmärkt på till exempel surfplattor.

Stor skillnad i påväxt beroende på material

april 14, 2015 - 11:06

Det är stor skillnad i påväxt beroende på vilket material som används, visar en tysk studie.

I Virtueprojektet används cd-skivor av polykarbonat, men det finns alla möjligheter att använda även annat material. I ett skolprojekt i Kiel, Tyskland har man testat att sänka olika typer av skräp, för att se vad som växer på dem. Resultaten visar att påväxt (främst havstulpaner och musslor) föredrar glas framför till exempel trä och alumninium.